D&G STEENBAKKERS

Hier en daar in Europa zijn er nog artisanale steenbakkers actief die hun lokale klei verwerken tot hoogwaardige en karaktervolle producten. Het zijn familiebedrijven die hun vakmanschap generatie op generatie hebben doorgegeven. David & Goliath stelde een unieke collectie samen van natuurlijke kleitegels en handgevormde bakstenen.

Het waren de Romeinen die in onze streken de baksteen introduceerden.  Klei werd opgegraven, gezuiverd en in een vorm geboetseerd.  In veldovens werd vuur gestookt en werd de klei gebakken.  Afhankelijk van de positie in de oven varieerden de kleuren en ook de hardheid van de steen of tegel.  Dit eenvoudig en natuurlijk procédé wordt vandaag ook nog steeds gevolgd, al heeft de ene steenbakker zijn productie al wat meer gemoderniseerd dan de andere.  Er zijn er die hun tegels nog steeds met houten mallen vormgeven, en manueel stapelen in een houtgestookte ringoven.  Anderen gebruiken een strengpers om de tegels te vormen en bakken deze in moderne op gas gestookte tunnelovens, waardoor ze een veel uniformer resultaat bekomen. 

De voorbije decennia zijn de meeste kleine steenbakkers weggedrongen door de grote industriële groepen die inzetten op schaalvergroting en massaproductie.  Toch zijn er een aantal die koppig hun onafhankelijkheid wisten te behouden en vandaag unieke producten afleveren.  Zij zijn ook in staat om maatwerk te produceren op vraag van de klant.

David & Goliath verdeelt, meestal exclusief, de producten van steenbakkers uit ondermeer Italië, Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland en België.  Het aanbod is zeer gevarieerd, van massieve grote handgevormde plavuizen en klinkers, tot bonte fabriekstegels en strakke splijttegels.  David & Goliath heeft veruit het ruimste assortiment terracotta op de Belgische markt.  Wij hebben ook verschillende zwartgesmoorde tegels voor binnen en buiten.

English